خرید برنج نیم دانه هاشمی – دراین مقاله به مبحث برنج نیمه دانه هاشمی می پردازیم. تاریخچه ای از برنج هاشمی ارایه می دهیم و تعریف برنج نیم دانه، برنج لاشه و سر لاشه را مشخص می کنیم. از مزایا و مضرات برنج هاشمی می نویسیم و در انتها نیز در مورد قیمت و خرید مطمئن برنج نیم دانه هاشمی صحبت می کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleبرنجهای ایرانی و دسته بندی آنها
برنجهای ایرانی عمدتاً در دو دسته دانه بلند و دانه کوتاه جای میگیرند:
- دانه بلند: برنجهای هاشمی، طارم، چمپا شمال و جنوب از جمله برنجهای دانه بلند ایرانی هستند. این برنجها به دلیل کیفیت بالا و عطر و طعم دلنشین، بسیار محبوب هستند.
- دانه کوتاه: برنج عنبربو از جمله معروفترین برنجهای دانه کوتاه ایرانی است. این برنج به دلیل عطر و طعم خاص و قابلیت جذب طعم سایر مواد غذایی، در پخت بسیاری از غذاها استفاده میشود.
عوامل موثر بر قد و ظاهر دانه برنج
عوامل مختلفی بر قد و ظاهر دانه برنج تأثیر میگذارند، از جمله:
- نوع رقم برنج: هر رقم برنج، ویژگیهای ژنتیکی خاص خود را دارد که بر شکل و اندازه دانه آن تأثیر میگذارد.
- شرایط آب و هوایی: شرایط آب و هوایی منطقه کشت، بر رشد و نمو گیاه برنج و در نتیجه بر شکل و اندازه دانه آن تأثیرگذار است.
- نوع خاک: نوع خاک و مواد مغذی موجود در آن نیز بر کیفیت و ظاهر دانه برنج مؤثر است.
- روشهای کشت: روشهای کشت و آبیاری نیز بر شکل و اندازه دانه برنج تأثیرگذار هستند.
تاریخچه برنج هاشمی
خیلی وقت ها ما از پیشینه محصولاتی که استفاده می کنیم اطلاعی نداریم و وجود آن محصول برایمان آن قدر طبیعی است که فکر می کنیم همیشه بوده. مصرف برنج هاشمی نیز ممکن است برای ما ایرانی ها آن قدر عادی شده باشد که وجودش را بدیهی فرض کنیم و هرگز سؤالی درمورد چگونگی تولیدش نداشته باشیم. گرچه ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که چرا اسم برنج هاشمی است ؟
بهتر است برنج هاشمی، این خوش عطرترین برنج ایرانی را بیشتر بشناسیم و قدر کاشف و تولیدکننده اولیه اش را بدانیم. حضور برنج هاشمی گیلان در بازارهای برنج ایران را باید مدیون کشاورز باهوش و کوشا، یوسف هاشمی زاده اهل خمام باشیم. ایشان از سال 60 در زمین خود برنج بینام می کاشتند. در سال 1364 هنگام رسیدگی به زمین متوجه یک وضعیت غیرعادی شدند. بعضی از خوشه ها با باقی خوشه ها متفاوت بودند. این خوشه های عجیب دانه های بلندتر و باریک تری نسبت به خوشه های معمولی بینام داشتند.
آقای هاشمی زاده این خوشه ها را جمع آوری کردند و در سال بعد در زمین کاشتند. پس از برداشت، محصول را را برای پوستکنی به کارخانه شالیکوبی روستای خودش یعنی چاپارخانه بردند. مدیر کارخانه متوجه تفاوت این برنج و به خصوص عطر زیادش شد و از آقای هاشمی درمورد اسم این برنج سؤال کرد. چون آقای هاشمی اسمی روی این برنج نگذاشته بودند، مدیر کارخانه اسم خود آقای هاشمی را بر این برنج فوق العاده گذاشت و به این ترتیب برنج هاشمی متولد شد. سپس از سال 1370 این برنج توسط کشاورزان مختلف به کشت انبوه رسید و مصرف کنندگان از سراسر ایران با این برنج فوق العاده آشنا شدند.
متاسفانه با وجود کشت انبوه و استقبال مصرف کنندگان، آقای هاشمی زاده از این کشف مهم خود به سودی نرسید و چنان که شایسته اش بود مورد تقدیر نهادهای دولتی مربوطه قرار نگرفت. متاسفانه حتی نام او به عنوان کاشف این برنج به طور رسمی ثبت نشده است.
ویژگی های برنج هاشمی و مزایای آن نسبت به برنج های دیگر
برنج هاشمی در استان های گیلان و مازندران کشت می شود. ولی محل اصلی کشت آن خمام و آستانه اشرفیه استان گیلان است که برنج هاشمی مجلسی و مرغوبی پرورش می دهد. این برنج نسبت به برنج های دیگر، دارای خوشه های بلندتر و باریکتر و ساقه های باریک تر است. رنگ دانه های آن سفید مایل به کرم است. خوش عطرترین و خوش طعم ترین برنج شمال می باشد.
طول دانه ها قبل از پخت 6 میلیمتر و بعد از پخت 13 میلیمتر است. به خاطر نازک بودن ساقه ها در برابر بیماری ها و نفوذ مواد مضر مقاوم تر است. قدرت جذب آب بالایی دارد که این ویژگی کمک می کند خوب قد بکشد و بسیار خوش پخت و خوش طعم شود. این برنج در دو نوع گرم و سرد وجود دارد که نوع سردش کیفیت بهتری دارد.
انواع برنج هاشمی
اکنون وقتی ما به بازار می رویم تا برنج هاشمی بخریم یا در سایت ها برای انتخاب برنج هاشمی می چرخیم با انواع برنج هاشمی روبه ور نمی شویم. تنها تفاوت این است که پسوندهایی کیفی مثل اعلا، فوق اعلا، درجه یک ممکن است به گونی یا بسته بندی برنج الصاق شده باشد. اما به عقیده آقای هاشمی زاده دو نوع برنج هاشمی وجود دارد: برنج هاشمی سرد و برنج هاشمی گرم. برنج هاشمی سرد ساقه نازک تری دارد و پختش بهتر است و طعم بهتری دارد. اما تشخیص برنج هاشمی گرم و سرد کار آسانی نیست و تنها متخصصین و کشاورزان حرفه ای می توانند این تمایز را شناسایی کنند.
انواع برنج هاشمی بر اساس کیفیت
- برنج هاشمی ممتاز: این نوع برنج بالاترین کیفیت را دارد. دانههای آن درشت، شفاف و بدون لکه هستند و عطر و طعم بسیار مطلوبی دارند.
- برنج هاشمی درجه یک: کیفیت این نوع برنج نسبت به ممتاز کمی پایینتر است، اما همچنان از کیفیت خوبی برخوردار است.
- برنج هاشمی درجه دو: کیفیت این نوع برنج نسبت به دو نوع قبلی پایینتر است و معمولاً دانههای آن کوچکتر و ممکن است دارای شکستگی باشد.
انواع دیگر برنج هاشمی
علاوه بر تقسیمبندی بر اساس کیفیت، برنج هاشمی بر اساس ویژگیهای دیگری نیز طبقهبندی میشود:
- برنج هاشمی دم سیاه: این نوع برنج دارای دانههای بلند و کشیده و عطر و طعم بسیار خوبی دارد. شاید بشود گفت برنج هاشمی دم سیاه مرغوبرین نوع برنج است.
- برنج هاشمی صدری: این نوع برنج دانههای کوتاهتر و گردتری نسبت به سایر انواع هاشمی دارد.
- برنج هاشمی قهوهای: این نوع برنج سبوس گرفته نشده و دارای فیبر و مواد مغذی بیشتری است.
برنج هاشمی چه خواصی دارد؟
برنج هاشمی که بیشتر در گیلان کشت می شود چون دیگر انواع برنج ایرانی خواص مفید زیادی دارد از جمله:
- 1. کاهش احتمال ابتلا به یبوست به دلیل فیبر زیاد
- 2. افزایش قوا و سلامتی کلیه ها با افزایش ادرار
- 3. خونسازی به دلیل آهن موجود در آن
- 4. تأمین مواد معدنی مورد نیاز بدن
- 5. بهبود وضعیت سلول های عصبی به دلیل دارا بودن ویتامین بی
- 6. عدم افزایش فشار خون به دلیل داشتن سدیم کمتر
البته اگر می خواهید از این خواص عالی برنج هاشمی بهره مند شوید بهتر است بیشتر اوقات این برنج را به صورت کته بپزید تا مواد معدنی اش حفظ شود.
انواع برنج شکسته
هرچه معلومات خود را راجع به غلات و به ویژه برنج که از اقلام ثابت سفره های روزانه ایرانی است بیشتر کنیم چه در زمان خرید برنج به صورت جزئی یا کلی و چه هنگام استفاده و مصرف آن از ضرر و زیان احتمالی پیشگیری می کنیم. در این میان شاید به نام انواع برنج های شکسته ایرانی برخورده باشید و برایتان سؤال پیش آمده باشد که این نام گذاری ها بر چه اساسی شکل گرفته است. در اینجا قصد داریم شما را با خصوصیات این برنج ها و موارد استفاده آن ها آشنا کنیم. برنج شکسته به برنجی گفته می شود که طول دانه هایش از حد معمول برنج کامل کمتر باشد.
برنج خروجی کارخانه های شالیکوبی معمولا بین پنج تا ده درصد برنج شکسته دارد که درواقع هنگام سفید کردن برنج در کارخانه به دلیل مقاومت پایین شکسته می شوند یا نوکشان می پرد. یک دلیل این موضوع پوک شدن برنج ها طی رشد در مزرعه است که تحت آب و هوای نامساعد و باران های بی رویه و آفتاب نابه جا ممکن است روی دهد. برای غربال کردن برنج و جدا کردن برنج سالم و شکسته از دستگاه بوجار استفاده می کنند و سپس انواع برنج شکسته یعنی برنج لاشه، برنج سرلاشه و برنج نیم دانه را در بسته بندی های مختلف روانه بازار می کنند.
برنج لاشه یعنی چه ؟
برنج های شکسته بنا به طول اکثریت دانه های آنها به انواع لاشه و سرلاشه و نیم دانه تقسیم می شوند. در این میان برنج لاشه یعنی چه و لاشه برنج چیست؟ برنج لاشه برنجی است که طول دانه های آن معمولا نصف برنج های سالم است. کلمه معمولا را به این دلیل به کار بردیم که نباید انتظار داشته باشید برنج لاشه دانه به دانه با این خصوصیت مطابقت کند. بلکه در برنج لاشه ممکن است به برنج سالم، سرلاشه و نیم دانه هم بربخورید که در ادامه درمورد آن ها خواهیم گفت. عکس برنج لاشه را نیز در سایت بارگذاری کرده ایم تا شِمایی کلی از این برنج در ذهن داشته باشید.
فرق برنج لاشه با نیم دانه ؟
برنج شکسته کاربردهای گوناگونی دارد و اگر ندانیم هر نوع را در کدام موارد استفاده کنیم ممکن است در پخت و پز غذاهای مختلف به مشکل بربخوریم. برنج های شکسته با توجه به قیمت پایین تر هواخواهان خود را دارند. طرفداران این برنج ها معمولا کسانی هستند که یا برای پختن آش و فرنی و شله زرد و حلیم و شیربرنج به برنج احتیاج دارند یا ترجیح می دهند در هر صورت از برنج ایرانی استفاده کنند اما قدرت خرید برنج های مرغوب و گران شمال را ندارند. بنابراین به دلیل ارزان بودن برنج های شکسته هاشمی و طارم نسبت به برنج های کامل هاشمی و طارم به خرید برنج های شکسته تمایل دارند.
فرق برنج لاشه با نیم دانه در طول دانه های ان هاست. همانطور که گفتیم طول دانه های برنج لاشه نصف برنج سالم یا کمتر از دو سوم برنج سالم است اما برنج نیم دانه اندازه اش کمتر از نصف برنج سالم است. بنابراین برنج نیم دانه ریزتر از برنج لاشه است و موارد استفاده اش فقط در دسرهای مختلف است و پخت خانگی برای ساختن چلو یا پلو با آن مناسب نمی باشد و دانه ها در این حالت به هم می چسبند و برنج شفته می شود.
خواص برنج لاشه و سرلاشه هاشمی
از برنج های شکسته لاشه و سرلاشه به دلیل بلندتر بودن طول دانه نسبت به برنج نیم دانه می توان در تهیه چلو و پلو در مصرف خانگی استفاده کرد و در هزینه برنج های مرغوب شمال صرفه جویی نمود. قیمت برنج لاشه و سرلاشه نسبت به برنج سالم خیلی پایینتر است و برنج سرلاشه در دیجی کالا و دیگر سایت های خرید و فروش برنج با قیمت مناسب و کیفیت خوب عرضه می شود.
با در نظر گرفتن اینکه برنج سرلاشه فرق زیادی با برنج سالم ندارد و تنها نوک برنج پریده، پخت برنج سرلاشه آسان و غذای حاصل باکیفیت بالا خواهد بود. از دیگر خواص برنج لاشه و سرلاشه می توان گفت همچنین هضم غذایی که با برنج لاشه و سرلاشه تهیه شده آسانتر است و روند گوارش را تسهیل می کند. عطر و طعم این برنج ها هم عالی است و حتی از برنج شکسته گاهی به این دلیل که هسته اش در معرض هوای بیرون است عطر بیشتری متصاعد می شود.
برندهای برنج نیم دانه هاشمی
برندهای مختلفی در بازار برنج نیمدانه هاشمی فعالیت میکنند که برخی از آنها عبارتند از:
- بادومیا: یکی از برندهای شناخته شده در زمینه تولید برنج است که انواع مختلف برنج نیمدانه هاشمی را عرضه میکند.
- کاسپین: این برند نیز محصولات باکیفیتی در زمینه برنج تولید میکند و برنج نیمدانه هاشمی یکی از محصولات پرطرفدار آن است.
- شالیزار: شالیزار نیز یکی دیگر از برندهای معتبر در تولید برنج است که انواع مختلف برنج نیمدانه را عرضه میکند.
- تمیشه
- هایپرلند
- ارمغان گیلان
نکته نگهداری برنج: برای نگهداری طولانی مدت، میتوانید برنج را در فریزر نیز نگهداری کنید. قبل از مصرف، آن را به مدت چند ساعت در دمای محیط قرار دهید تا یخ زدایی شود.
مضرات احتمالی برنج هاشمی
- آرسنیک: یکی از نگرانیهای اصلی در مورد مصرف برنج ها از جمله برنج هاشمی، وجود آرسنیک است. آرسنیک یک ماده سمی است که میتواند در برنج تجمع یابد. مصرف طولانیمدت برنج آلوده به آرسنیک، میتواند مشکلات عصبی، قلبی و پوستی ایجاد کند. برای کاهش میزان جذب آرسنیک، بهتر است برنج را قبل از پخت به خوبی شسته و آب آن را دور بریزید.
- چاقی: برنج سرشار از کربوهیدرات است و مصرف بیش از حد آن میتواند به افزایش وزن و چاقی منجر شود. بنابراین، افراد دارای اضافه وزن یا کسانی که رژیم لاغری دارند، باید در مصرف برنج احتیاط کنند.
- کمبود فیبر: برنج سفید شده، از جمله برنج هاشمی، بخش اعظم فیبر خود را از دست میدهد. فیبر برای سلامت دستگاه گوارش و کنترل قند خون بسیار مهم است. برای جبران کمبود فیبر، بهتر است برنج را همراه با سبزیجات و حبوبات مصرف کنید.
- حساسیت به گلوتن: اگر به گلوتن حساسیت دارید، حتماً برچسب روی بستهبندی برنج هاشمی را به دقت مطالعه کنید. برخی از انواع برنج ممکن است حاوی مقادیر کمی گلوتن باشند.
قیمت برنج نیم دانه هاشمی
قیمت برنج به فاکتورهای متعددی بستگی دارد.این فاکتور ها می تواند نوع برنج باشد، منطقه کشت برنج، درصد خلوص برنج، فله یا بسته بندی شده و همچنین خرید عمده برنج یا خرید خرد متفاوت است.
برنج هاشمی در انواع مختلفی مانند هاشمی درجه یک، هاشمی ممتاز و هاشمی اعلا تولید میشود. هر کدام از این انواع، کیفیت و قیمت متفاوتی دارند. قیمت برنج هاشمی اعلا در آذر ماه ۱۴۰۳ در عمده فروشی برنج ایرانی، ۱۱۴ هزار تومان است. قیمت برنج نیم دانه هاشمی نیز متفاوت است. اما به صورت میانگین در حول و حوش ۶۰ هزار تومان برای هر کیلو نیمدانه است.
خرید برنج نیم دانه هاشمی
نکات مهم هنگام خرید برنج نیم دانه هاشمی عبارتند از:
- کیفیت برنج نیم دانه هاشمی: قبل از خرید برنج، حتما کیفیت کالا را بررسی کنید.
- قیمت برنج نیم دانه هاشمی: قیمتهای مختلف را مقایسه کنید تا بهترین قیمت را پیدا کنید.
- شرایط پرداخت: شرایط پرداخت را به دقت بررسی کنید. اگر کسی فروش چکی داشته باشد، در این شرایط عدم رونق بازار بسیار مناسب است.
- گارانتی و خدمات پس از فروش برنج: در صورت وجود هرگونه مشکل، گارانتی و خدمات پس از فروش اهمیت زیادی دارد.
برای خرید برنج نیم دانه هاشمی و همچنین سایر انواع برنج با همکاران ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان بهره مند شوید.
پخت آزمایشی برنج هاشمی: راهی برای اطمینان از کیفیت خرید
پخت آزمایشی برنج، به ویژه برای برنجهایی مانند هاشمی که کیفیت بالایی دارند و قیمت آنها نسبتاً بالا است، بسیار مهم است. این کار به شما کمک میکند تا قبل از خرید عمده، از کیفیت برنج، عطر و طعم آن و همچنین نحوه پختش مطمئن شوید.
چرا پخت آزمایشی مهم است؟
- تعیین کیفیت برنج: با پخت آزمایشی، میتوانید به راحتی متوجه شوید که برنج خریداری شده، دانههای سالم و یکدستی دارد یا خیر، آیا شکسته است یا خیر و آیا بوی نامطبوعی میدهد یا نه.
- بررسی عطر و طعم: پخت آزمایشی به شما این امکان را میدهد تا از عطر و طعم واقعی برنج مطلع شوید و با سایر برنجهایی که قبلاً استفاده کردهاید، مقایسه کنید.
- آزمایش نحوه پخت: با پخت آزمایشی، میتوانید متوجه شوید که برنج به چه میزان آب نیاز دارد، چقدر زمان برای پخت میبرد و آیا به خوبی قد میکشد یا خیر.
- کشف مشکلات احتمالی: اگر برنج دارای مشکلی مانند آفتزدگی یا کپکزدگی باشد، در هنگام پخت متوجه آن خواهید شد.
چگونه یک پخت آزمایشی مناسب انجام دهیم؟
- مقدار کم برنج: برای پخت آزمایشی، نیازی به پخت مقدار زیادی برنج نیست. یک پیمانه برنج کافی است.
- شرایط پخت استاندارد: از همان روشی که معمولاً برنج را میپزید، برای پخت آزمایشی استفاده کنید. به این ترتیب میتوانید نتیجه را بهتر ارزیابی کنید.
- توجه به جزئیات: هنگام پخت، به مواردی مانند زمان پخت، میزان آب، نحوه هم زدن و دم کشیدن برنج توجه کنید.
- مقایسه با برنجهای قبلی: طعم و بافت برنج پخته شده را با برنجهایی که قبلاً استفاده کردهاید، مقایسه کنید.
نکات مهم در پخت آزمایشی:
- تازگی برنج: سعی کنید از برنجی استفاده کنید که به تازگی خریداری شده باشد.
- شستن برنج: برنج را به خوبی بشویید تا ناخالصیها از آن جدا شود.
- خیساندن برنج: برخی از انواع برنج مانند هاشمی، برای پخت بهتر نیاز به خیساندن دارند.
- دم کشیدن برنج: بعد از پخت، اجازه دهید برنج به مدت کافی دم بکشد تا طعم و عطر آن بهتر شود.