برنج ایرانی کشت دوم چیست ؟ در این مقاله به این پرسش پاسخ می دهیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
Toggleبرنج ایرانی کشت دوم چیست ؟
برنج یکی از مهمترین مواد غذایی است که راهش را قرن هاست به سفره های ایرانی باز کرده است. اهمیت بسیار زیاد این ماده غذایی در سبد غذایی خانوارهای ایرانی سبب شده افراد زیادی درگیر کشت برنج های گوناگون و گاهی حتی ایجاد خلاقیت و نو آوری در کشت برنج شوند. برنج کشت دوم یکی از این نوآوری هاست که به خاطر شرایط آب و هوایی، بیشتر در استان مازندران به عمل می آید.
اما همانطور که می دانیم هر انتخابی در زندگی معمولا دو رو دارد و با کسب بعضی امتیازات مطمئنا باید به برخی کاستی ها نیز تن داد. قبل از هرچیز باید بدانیم برنج ایرانی کشت دوم چیست؟ از دیرباز برنج های طارم و صدری بهترین برنج های شمال ایران بوده اند که طعم و عطر و خوش پختی بی نظیرشان سختگیرترین سلیقه ها را راضی می کرده است. اما به مرور با توجه به اینکه مازندران پاییزهای خیلی سردی ندارد کشاورزان مازنی به این فکر افتادند که می توانند از دو نوبت کشت برنج پشت سر هم استفاده کنند و برنج بیشتری تولید کنند.
برنج کشت دوم برنج نوبت دوم است. کشاورزان پس از برداشت کامل برنج کشت اول در مردادماه دوباره زمین را شخم می زنند و آماده کشت دوم می کنند. این برنج نوبت دوم در آبان ماه برداشت می شود و از کیفیت و عطر و طعم بهتری نسبت به برنج کشت اول برخوردار است. باتوجه به کشت این برنج در اوج گرمای تابستان، به آب بیشتری نیاز دارد و شاید همین گرما و آب بیشتر منجر به عطر و طعم بهتری در برنج کشت دوم می شود.
بیشتر بخوانید: برنج علی کاظمی چیست؟
برنج ایرانی کشت دوم بهتره یا اول
باتوجه به اینکه نیمی از مراحل رشد برنج کشت دوم در پاییز صورت می گیرد باید برنج مقاوم و زودرسی برای کشت دوم انتخاب شود. به همین دلیل کشاورزان معمولا از برنج های امراللهی و بینام در این کشت استفاده می کنند. اگر می خواهید بدانید برنج کشت دوم بهتره یا اول، باید بگوییم نوع برنجی که در کشت اول و کشت دوم استفاده می شود فاکتوری اساسی برای پاسخ به این سوال است.
عطر و طعم برنج کشت دوم معمولا بهتر از همان نوع برنج در کشت اول است که احتمالا گرمای بیشتر هوا و آبیاری بیشتر منجر به این برتری می شود. درصورت دسترسی به برنج های هاشمی و طارم کشت دوم مطمئنا برنج اعیانی بی نظیری خواهید داشت.
برنج کشت دوم فوق اعلا واقعا برازنده نام برنج های طارم و هاشمی کشت دوم است. اما به دلیل استفاده کمتر از سموم و کودهای شیمیایی در کشت اول، برنج کشت اول برنج سالم تری است یا حداقل درمورد کشت اول، خیالتان از بابت سلامتی راحتتر خواهد بود. مضرات برنج کشت دوم را در همین احتمال وجود مواد شیمیایی بیشتر در برنج کشت دوم می دانند.
قیمت برنج کشت دوم نیز به دلیل نیاز به زحمت و رسیدگی زیاد از برنج کشت اول بیشتر است.
بیشتر بخوانید: خرید برنج فجر درجه یک
طرز پخت برنج ایرانی کشت دوم
طرز پخت برنج کشت دوم مانند برنج کشت اول است و تنها تفاوت در میزان خیس کردن یا مدت زمان پخت برنج است که به نوع برنج کشت دوم بستگی دارد و با تجربه پخت انواع برنج کشت دوم دستتان می آید که مثلا برنج طارم کشت دوم چقدر باید روی شعله بماند و چه فرقی با برنج امراللهی کشت دوم دارد. ولی در میانگینی کلی برای پخت برنج کشت دوم بهتر است به نکات زیر توجه کنید:
-
روش کته:
برنج را باید از چند ساعت پیش از پختن بشویید و با آب و نمک بخیسانید. سپس آبش را خالی کنید و مجددا به اندازه یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج آب بریزید و روی شعله زیاد بگذارید تا بجوشد. در حین جوشیدن بهتر است چند بار برنج را هم بزنید و زمانی که آبش تبخیر شد، شعله را کم کنید و با دمکنی بگذارید تا به مدت نیم ساعت بپزد.
-
روش آبکش:
- برنج را بشویید و به مدت دو ساعت بگذارید با آب و نمک خیس بخورد.
- قابلمه بزرگی نسبت به مقدار برنج انتخاب کنید و تا دو سوم پر از آب کنید و با کمی نمک بگذارید بجوشد.
- سپس اب برنج را خالی کنید و برنج را در آب جوش بریزید و یک قاشق غذاخوری روغن مایع بیفزایید و هم بزنید.
- وقتی دوباره به جوش امد دو سه قالب یخ بیفزایید تا دانه های برنج به حداکثر قد خود برسند و حسابی ری کنند.
- وقتی برنج نیم پخت شد، در آبکش آب بکشید و در قابلمه ای که روی شعله قرار دارد و تهش روغن ریخته اید به صورت کله قندی بریزید و دم کنی را بگذارید.
- به مدت پنج دقیقه شعله را متوسط بگذارید تا برنج به بخار بیفتد و سپس شعله را پایین بیاورید.
- نیم ساعت زمان برای پخت برنج کافی است.
برنج کشت دوم کجا کشت می شود ؟
همانطور که در بالا ذکر شد برنج کشت دوم اغلب در استان مازندران و به مقدار کمی در گلستان کشت می شود و کشت آن به ندرت در استان گیلان رویت شده است. اما در استان مازندران برنج کشت دوم در کجا کشت می شود؟ این نوع کشت بیشتر در نقاط مرکزی استان مازندران یعنی شهرهای فریدون کنار، آمل، بابل و محمودآباد متداول است و به همین دلیل اصطلاح برنج کشت دوم نام این شهرها و به خصوص فریدونکنار را تداعی می کند. در استان گلستان نیز بهشهر محل اصلی کشت برنج دوم می باشد. اما استان گیلان به دلیل پاییزهای زودرس و هوای سردترش ناحیه مناسبی برای این کشت نیست.
بیشتر بخوانید: یک کیلو برنج برای چند نفر کافیست؟